Jedzenie jak Superman. "Nadwarzywa i nadowoce"

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 16:50
Odmłodzą organizm, uchronią przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca. Czy superżywność ma naprawdę supermoce?
Audio
  • Superfood - co jeść, żeby dłużej cieszyć się życiem i zdrowiem? (Czat Czwórki/Czwórka)
Zielone warzywa są niskokaloryczne, zawierają sporo witaminy C i magnez
Zielone warzywa są niskokaloryczne, zawierają sporo witaminy C i magnez Foto: Voyagerix/Shutterstock.com

- Jagody goji, grzyby shiitake, acai, spirulina, chia są bardzo dobrze wypromowane, ale to wcale nie znaczy, że nie są zdrowe. Naleąy jednak pamiętać, że mamy swoje polskie warzywa, owoce i produkty, które są bogate w te same związki - przekonuje Ewelina Hallmann z SGGW i tłumaczy, dlaczego egzotyczne produkty w Polsce tracą swoją wartość.


Czytaj także
przyprawy zioła 1200.jpg
Sezonowe warzywa. "Nadchodzi czas pietruszki"

Joanna Żuchlińska z BioBazaru opowiada o trendach, które zdominowały nawyki żywieniowe Polaków i o tym, co klienci BioBazaru kupują nachetnie. - Osoby, które decudują się na kupno żywności ekologicznej, najczęściej szukają produktów nieprzetworzonych i polskich. Zamiast nasion chia kupują natkę pietruszki - wyjaśnia gość Czwórki i podpowiada, dlaczego warto jeść jarzębinę, berberys, czarny bez i aronię i czym w diecie zastąpić nasiona chia.

W audycji mówimy też o polskich kiszonkach i sprawdzamy, które polskie tłuszcze zasługują na uznanie.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Justyna Tylczyńska

Goście: dr hab. Ewelina Hallmann (SGGW), Joanna Żuchlińska (BioBazar)

Data emisji: 31.03.2017

Godzina emisji: 15.08

kul

Czytaj także

"Miejski farmer". Jak uprawiać warzywa na... własnym balkonie?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2017 14:38
Piotr Kucharski, autor książki "Miejski farmer. Z ogrodu na talerz" udowadniał w Czwórce, że każdy z nas może wyhodować swoje własne warzywa i owoce. Wystarczy balkon, kilka doniczek i dużo dobrych chęci.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 09:00
Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię.
rozwiń zwiń