Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 06.12.2014

Łukasz Modelski. Kulinarna inicjacja w kuchni francuskiej wdowy

– Dziś myślę z zażenowaniem o tym, jak karygodne błędy popełniałem na początku – mówił Łukasz Modelski, znany słuchaczom Dwójki z audycji "Droga przez mąkę".
Droga przez mąkę Łukasza Modelskiego to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją"Droga przez mąkę" Łukasza Modelskiego to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacjąGrzegorz Śledź/PR2
Galeria Posłuchaj
  • Łukasz Modelski. Kulinarna inicjacja w kuchni francuskiej wdowy (O wszystkim z kulturą/Dwójka)
Czytaj także

Dziennikarz z wykształcenia jest historykiem sztuki. W połowie lat 90. wyjechał jako student na francuskie stypendium i na dwa lata osiadł w średniowiecznym mieście Poitiers. – Mieszkałem u pewnej wdowy, która wynajmowała pokoje, by utrzymać osiemnastowieczny dom z pięknym ogrodem – wspominał.

Kobieta pozostała wierna swemu wychowaniu - choć jadała sama, zawsze przestrzegała godzin posiłków, które bardzo starannie przygotowywała. Co pewien czas wołała "swojego" studenta, prosząc go o spróbowanie różnych jej specjałów.

Łukasz Modelski wyznał, że początkowo zachowywał się karygodnie w kwestiach tego, jak należy jeść i pić. Szczególnie zapadło mu w pamięć pewne nieporozumienie wokół niefiltrowanego piwa, które we Francji zobaczył po raz pierwszy w życiu.

***

Tytuł audycji: O wszystkim z kulturą
Prowadzenie
:Jerzy Kisielewski
Gość:
Łukasz Modelski (dziennikarz, historyk sztuki)
Data emisji:
5.12.2014
Godzina emisji:
18.00

mc/kd