Logo Polskiego Radia
Dwójka
Jacek Puciato 16.11.2014

Oszczędne gotowanie i inne sztuczki? Tylko dzięki książkom

Co warto czytać w kuchni? Nie chodzi tu o umilenie czasu powieściami, ale – o książki kucharskie. Oto przegląd książek z przepisami dobrymi i tymi mało strawnymi.
W Drodze przez mąkę Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto, jak tym razem, recenzowane są książki kucharskie i kulinarno-podróżniczeW "Drodze przez mąkę" Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto, jak tym razem, recenzowane są książki kucharskie i kulinarno-podróżniczeGlow Images/East News

Łukasz Modelski i jego gość – Małgorzata Minta omówili książki, które w ostatnim czasie ukazały się na polskim rynku.
Osądowi zostały poddane: "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamiego Olivera ("o tym, jak wykorzystywać resztki z głównego dania, choć w tej książce te składniki są kosztowne”), "What Katie Ate" Katie Quinn Davies ("kuchnia kobiety z antypodów), "Moja kuchnia w Paryżu" Davida Lebovitza ("wielki cukiernik został poślednim kucharzem i beznadziejnym pisarzem"), "Moja mała francuska kuchnia" Khoo Rachel ("to chyba mowa o jakimś innym kraju, nie o Francji") i "Jerozolima. Książka kucharska" Yotama Ottolenghi ("o tych przepisach mówi się na licznych przyjęciach i kolacjach").
***
Tytuł audycji:
Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna i blogerka)
Data emisji: 15.11.2014
Godzina emisji: 11.30
jp/kd