Logo Polskiego Radia
Czwórka
Apolonia Cichocka 19.02.2018

Surowe czy ugotowane? Jakie posiłki są zdrowsze?

- Zimą bardziej potrzebujemy posiłków, które są poddane obróbce termicznej. To one szybciej nas rozgrzeją i nasycą. Organizm wytwarza wtedy mniej ciepła, aby ogrzać pokarm - mówiła dietetyk i specjalistka żywienia Monika Stromkie-Złomaniec.

zywnosc liofilizowana owoce 1200.jpg
Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów

Homo erectus, przodek człowieka udoskonalił technikę wytwarzania narzędzi, opanował sztukę polowania i prawdopodobnie rozniecania ognia. W toku ewolucji zmniejszyło się nasze uzębienie i powiększył rozmiar mózgu. Dzięki temu możliwe było zdobycie bardziej kalorycznego jedzenia, czyli takiego, które poddane zostało obróbce termicznej.

Czy to oznacza, że jedzenie poddane obróbce termicznej jest zdrowsze dla naszego organizmu? Co traci posiłek poddany obróbce termicznej? Czy surowe mięso jest zdrowe? Które produkty są bardziej wartościowe dla naszego organizmu po ugotowaniu? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Gość: Monika Stromkie-Złomaniec (dietetyk i specjalistka żywienia)

Data emisji: 19.02.2018

Godzina emisji: 12.13

ac/kd