Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 27.03.2020

Nie tylko makaronny i kasze - kuchnia w czasie kwarantanny

Co jeść, jeśli mamy już dość spaghetti z sosem pomidorowym, albo schabowego z ziemniakami i naleśników?

Odkąd restauracje zostały zamknięte na czas pandemii jedyną możliwością zamówienia posiłku na wynos jest skorzystanie z oferty restauracji lub firma cateringowych. A może zrobić sobie święto i zamówić coś eksluzywnego z dostawą do domu? Kucharze, którzy zamknęli swoje restaurację pomagają karmić w domu. Dla tych, którzy szukają czegość wyjątkowoego powstała instytucja szefa kuchni na wynajem. Na czym polega?

- Poza przygotowaniem wybranego posiłku kucharze zajmują się także dostawą. - Nie mamy możliwości serwowania gościom ciepłego obiadu, więc dostarczamy zamówienia pod drzwi. Możecie wybrać każde danie, które zostanie przygotowane  podane na restauracyjnym poziomie - zapewniała szofowa kuchni Maha Pirowska.

Możemy wybierać od kuchni wegańskiej, poprzez tzw. comfort food i bardziej wykwintne dania. Dla tych, którzy mają dość makaronów i past jedzonych w domach mamy podpowiedź jak przygotować pyszny, prosty i pełnowartościowy posiłek. Bowle to miski, które możemy tworzyć z ulubionych składników: ryżu połączonego z warzywami, owocami, mięsem, rybami czy tofu. Tu nie ograniczeń. My podajemy przepis na przykładowy bowl:

Buddha Bowl:

- Ryż pełnoziarnisty,

- Cebula dymka,

- Sezam,

- Kolendra,

- Tofu (wcześniej zamarynowane),

- Brokuł,

- Mango,

-  Czosnek,

- imbir,

- sos sojowy


Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w ulubonym sosie. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną dymką i sezamem. Warzywa (ugotowany na parze brokuł) i owoce kroimi w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy sos z imbiru, czosnku u sosu sojowego. Smacznego!

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maja Pirowska (szefowa kuchni)

Data emisji: 28.03.2020

Godzina emisji: 17.07

ac