Czosnek - słynny, polski superfood
Natkę możemy kupić o każdej porze roku w przeróżnej postaci: w pęczkach, siekaną lub suszoną. Ewa Sypnik-Pogorzelska z Dietosfery podkreśla, że to bomba witaminowa.
03:14 czwórka ndt 27.11.2020 natka 1.mp3 O właściwościach natki pietruszki opowiada Ewa Sypnik-Pogorzelska z Dietosfery (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
- Natka pietruszki to przede wszystkim źródło witaminy C. Ona nam się kojarzy najczęściej z cytrusami, ale w natce pietruszki jest jej dużo dużo więcej - podkreśla dietetyczka. - Witamina C w czasie jesienno-zimowym jest naszym sprzymierzeńcem w budowaniu odporności - dodaje.
Ale nie tylko witaminę C ma w sobie natka. - To bogate źródło żelaza, ono jest niehemowe, czyli gorzej przyswajalne, ale w obecności witaminy C jego przyswajalność i wykorzystywanie przez nasz organizm są dużo wyższe - mówi ekspertka. - To warzywo pomaga w leczeniu niedokrwistości, niedoborów żelaza. To superfood.
Sprawdź także:
Może dziwić też fakt, że natka pietruszki jest doskonałym źródłem betakarotenu. Nie wskazuje na to jej kolor. - Ta wspomniana garść natki też pokrywa zapotrzebowanie na betakaroten - mówi rozmówczyni Czwórki. - Ten składnik, wraz z witaminą E, świetnie działają na wzrok, na skórę, razem walczą z wolnymi rodnikami. Zawartość witaminy K zwiększa krzepliwość krwi, a zawarty w natce potas obniża ciśnienie krwi. Ona ma bardzo dużo prozdrowotnych wartości.
Ekspertka podkreśla, że warto dany produkt stosować systematycznie nawet w mniejszych ilościach. A jeśli ktoś nie lubi natki to można próbować ją maskować.
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę
Natka znana jest wszystkim jako dodatek do niedzielnego rosołu i innych zup. Ale w kuchni można ją wykorzystać i na inne sposoby.
03:00 czwórka ndt 27.11.2020 natka 2.mp3 Jak przygotować pietruszkową oliwę - poleca Arek Płoński, szef kuchni (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Szef kuchni, Arek Płoński poleca: oliwę smakową na bazie natki pietruszki, czosnku z odrobiną rozmarynu.
Składniki
1 litr oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
200 gramów świeżej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
szczypta soli, cukru, pieprzu
czysta tetra i sitko
Ekologiczna partyzantka. Dla zieleni, przeciwko betonowi
Natkę pietruszki wkładamy na 30 sekund do wrzątku. W ten sposób uzyskamy więcej koloru z naszego zioła. Obieramy listki rozmarynu z gałązek. Zioła wkładamy do wysokiego pojemnika. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy czosnek. Blendujemy do połączenia się składników.
Dosypujemy cukier, sól i pieprz.
W rondelku wkładamy sitko, przekładamy tetrą i przelewamy na to oliwę. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Otrzymaną oliwę przelewamy do butelki.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Mateusz Kulik
Goście: Ewa Sypnik-Pogorzelska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 27.11.2020
Godzina emisji: 7.36, 8.35
pj