Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 22.05.2017

Scherlock Holmes - kulinarny abnegat czy smakosz?

Popularny detektyw nad jedzenie przekładał kawę i fajkę. Najczęściej jadał kanapki z wołowiną. O kulinarnych wątkach w historiach o Sherlocku Holmesie rozmawialiśmy w "Sztuce jedzenia".

Maja Margasińska Różne przekąski, m.in., serwowane przez panią Hudson, to najczęściej kanapki z wołowiną, ale ulubionym daniem Holmesa jest pieczona słonka, która w tamtych czasach była popularna

Wiele powieści z Holmesem w roli głównej rozpoczyna się od wzmianki o tym, że detektyw zasiada do śniadania. - W tych książkach jest bardzo dużo wzmianek o jedzeniu. Holmes spożywa późne śniadania, często w towarzystwie Watsona. Pojawiają się też wzmianki o restauracjach, do których chadza na obiady - opowiadała Maja Margasińska.

Dość dużo mówi się o jedzeniu w opowiadaniu "Błękitny karbunkuł" z tomu "Przygody Sherlocka Holmesa". Akcja rozgrywa się podczas Bożego Narodzenia, a tytułowy cenny klejnot znaleziony zostaje w świątecznej pieczonej gęsi. Wzmianki o śniadaniu detektywa pojawiają się też na kartach "Psa Baskrevillów".

Maja Margasińska Holmes jest współczesnym ascetą, dla którego liczy się tylko umysł. Reszta to "transport" dla tego umysłu. On nie ulega żadnym pokusom ciała, np. kobietom

W programie rozmawialiśmy także o ulubionych restauracjach Sherlocka Holmesa, i o ich historiach w realnym świecie, mówiliśmy też o obecnych w życiu detektywa kobietach. Słuchaliśmy także fragmentów słuchowiska Polskiego Radia m.in. z Ireną Kwiatkowską w jednej z ról, pojawiliśmy się także na planie serialu "Sherlock", w którym tytułową rolę odgrywa Benedict Cumberbatch. Maja Margasińska zapraszała także na Sherlockon, który odbędzie się pod patronatem Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (organizatorka Sherlockonu)

Data audycji: 21.05.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz