Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 17.08.2015

Przepisy kuchni polskiej pod okupacją

Zapraszamy na rozmowę o tym, jak radzono sobie podczas okupacji, co jedzono, jak gromadzono i pozyskiwano żywność.

W audycji zajrzymy do domowych kuchni, zapleczy restauracji, spiżarni, na uliczne targowiska i do kryjówek szmuglerów z czasów II wojny światowej. Pretekstem do rozmowy jest książka "Okupacja od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.

***

Na "Kwadrans bez muzyki" zapraszamy we wtorek (18.08) w godzinach 15.00-15.15. Audycję poprowadzi Aldona Łaniewska-Wołłk.

mc/bch