Dwójka
Michał Czyżewski
17.08.2015
Przepisy kuchni polskiej pod okupacją
Zapraszamy na rozmowę o tym, jak radzono sobie podczas okupacji, co jedzono, jak gromadzono i pozyskiwano żywność.
W audycji zajrzymy do domowych kuchni, zapleczy restauracji, spiżarni, na uliczne targowiska i do kryjówek szmuglerów z czasów II wojny światowej. Pretekstem do rozmowy jest książka "Okupacja od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
***
Na "Kwadrans bez muzyki" zapraszamy we wtorek (18.08) w godzinach 15.00-15.15. Audycję poprowadzi Aldona Łaniewska-Wołłk.
mc/bch