Logo Polskiego Radia
Dwójka
Jacek Puciato 04.09.2016

Co się jada w powieściach Tomasza Manna?

- Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon.
Posłuchaj
  • Co się jada w powieściach Tomasza Manna? (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

- Zawsze miałam poczucie, że człowiek, który jest smakoszem, to osoba pogodna, dobroduszna i niemałostkowa. A Tomasz Mann jest, w świetle swoich dzienników czy świadectw tych, którzy go znali, typem kostycznym, pedantem, zaprzeczeniem tego, co mnie się ze smakoszostwem kojarzyło - mówiła Wanda Klenczon.

Skąd zatem na kartach książek tego pisarza tak wiele kulinariów? Czy to jedynie przejaw Mannowskiej manii dokumentowania codzienności? W audycji nie zabrakło oczywiście dokładnego przejrzenia menu mieszczańskiej kuchni w "Czarodziejskiej górze" i "Buddenbrookach".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (antropolog kulinarny)

Data emisji: 3.09.2016

Godzina emisji: 10.00

jp/fbi