Logo Polskiego Radia
PAP
Martin Ruszkiewicz 12.04.2013

"Zero tolerancji" dla 12 zakładów mięsnych

Masowe kontrole zakładów mięsnych przynoszą pierwsze efekty. Zamknięto 12 zakładów
Zero tolerancji dla 12 zakładów mięsnychFlickr/FotoosVanRobin

Masowe kontrole w zakładach przetwórstwa mięsnego potwierdzają, że nie wszystkie firmy spełniają ostre kryteria. W ramach akcji "Zero tolerancji" zamknięto już 12 zakładów, 13 spraw skierowano do prokuratury, a na część przedsiębiorstw nałożono kary pieniężne.

Ukarane zostały nie tylko ubojnie i przetwórnie. - To są rzeźnie, rozbieralnie, chłodnie, punkty skupu, jak i podmioty transportujące zwierzęta - mówi Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek. Aż pięć decyzji o wstrzymaniu, bądź zatrzymaniu działalności dotyczyło właśnie firm transportowych. Weterynarze stwierdzali różnego rodzaju nieprawidłowości. - To już są uchybienia tak zwane główne, czyli niewłaściwa higiena w zakładzie, czy też brak dokumentów - dodaje Janusz Związek.
Na razie kontrolerzy sprawdzili ponad czterysta zakładów w całej Polsce. Kontrola miała trwać do końca kwietnia, ale wiadomo już, że się przedłuży. W sumie skontrolowanych ma zostać kilka tysięcy zakładów zajmujących się produkcją i przetwarzaniem mięsa.

PAP, bk