Logo Polskiego Radia
IAR
Gabriela Skonieczna 06.04.2012

To przełom w pakowaniu żywności?

Na Politechnice Krakowskiej stworzono zupełnie nowe związki chemiczne, które mają zrewolucjonizować zastosowanie polimerów.
To przełom w pakowaniu żywności?Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Joanna Ortyl z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej
Czytaj także

Joanna Ortyl z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej opracowała nowy typ tak zwanych fotoinicjatorów. Szczegóły odkrycia na razie są tajemnicą, ale w rozmowie z Radiem Kraków udało się uchylić rąbka tajemnicy.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Badaczka twierdzi, że udało jej się opracować całkowicie nowe związki, przeznaczone do roli inicjatorów, związków rozpoczynających fotopolimeryzację kationową.
Polimeryzacja kationowa opiera się na bazie soli jodyniowych. Dzięki temu odkryciu technologia fotopolimeryzcji będzie szybsza i całkowicie bezpieczna dla ludzi i środowiska. Znajdzie swoje zastosowanie między innymi w drukowaniu powłok wykorzystywanych do pakowania żywności.

IAR, gs