Logo Polskiego Radia
IAR
Tomasz Kamiński 11.02.2011

Dlaczego drożeje żywność?

Według ekonomisty Marka Zubera ceny żywności rosną, bo unijne rolnictwo jest branżą regulowaną. Przez to nie ma tam prawdziwej konkurencji, która normalnie gwarantuje niskie ceny.
Marek ZuberMarek Zuber fot. SGH w Warszawie
Posłuchaj
  • Marek Zuber chwali supermarkety za trzymanie cen żywności w ryzach
  • Marek Zuber chwali supermarkety za trzymanie cen żywności w ryzach
Czytaj także

Tak gość Radia Katowice komentował wzrost cen produktów spożywczych. Powodów jest według niego wiele: klęski żywiołowe, czy sytuacja gospodarcza w poszczególnych krajach.

Wszystko to utrudnia ogólnoeuropejską konkurencję ale i współpracę między producentami, hurtownikami i detalistami. Uwolnieniu rynku tym bardziej przeszkadza Unia Europejska, która nierówno traktuje rolników różnych państw.

- Największe dopłaty branżowe obejmuje w UE właśnie rolnictwo. Do tego największym ich odbiorcą nie jest najbiedniejszy kraj Wspólnoty, lecz bogata Francja - mówił na antenie. Jednolite zasady zwiększyłyby konkurencję z korzyścią dla konsumentów.

Dlatego paradoksalnie obrońcami konsumenta stały się sieci handlowe. W regulacji cen pomagają supermarkety.

- Wpływ na nie aż tak dramatyczny wzrost cen mają wielkie sieci handlowe. Przeciwko ich budowie nim jeszcze kilka lat temu protestowano. To właśnie dzięki nim ceny żywności rosną wolniej. One ograniczają roszczenia największych hurtowników i producentów - uważa Zuber.

Wśród czynników wpływających na wzrost cen żywności, ekonomiści wymieniają rosnące światowe zapotrzebowanie na żywność.

IAR/tk