Logo Polskiego Radia
PAP
Anna Borys 07.11.2012

Nasza żywność podbija serca Europejczyków

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podniósł swoje prognozy eksportu żywności z Polski na 2012 r. do 16,3 mld euro. To najwyższa w historii wartość, o ponad 1 mld wyższa niż w 2011 r. - stwierdza "Rzeczpospolita".
Nasza żywność podbija serca EuropejczykówLobo/Wikimedia Commons/CC

Jak mówi ekonomista BGŻ Michał Koleśnikow, lepszy wynik to przede wszystkim efekt kursu walut w I półroczu. - Złoty był wówczas nie tylko słabszy wobec euro niż w tym samym okresie 2011 r., ale też niż prognozowała większość analityków walutowych. Dzięki temu dynamika eksportu pozytywnie nas zaskoczyła - wyjaśnia.

Eksport napędzają też rosnące ceny żywności na świecie.
Według Wiesława Łopaciuka z IERiGŻ do zwiększania eksportu nasze firmy zachęca także wyższa, niespodziewana wcześniej produkcja. Muszą poradzić sobie z nadwyżkami - mówi.
Eksport rozwija się szybciej niż import, co przekłada się na wzrost salda - w 2011 r. wyniosło niemal 2,6 mld euro, a w tym, jak szacuje IERiGŻ, może sięgnąć 3,3 mld.
Słabnie u nas zainteresowanie drogimi towarami z zagranicy, a nasze relatywnie tanie produkty chętniej kupuje zachodnia Europa - tłumaczy Andrzej Kalicki, szef Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/Fapa).