Logo Polskiego Radia
Czwórka
Marta Grzymkowska 02.04.2015

Robert Makłowicz: dobra kuchnia nie musi być droga

Przez żołądek do serca! Zdaniem Roberta Makłowicza skromny studencki budżet spokojnie pozwala na przygotowanie kolacji, która zachwyci ukochaną osobę.
Robert Makłowicz już w latach 90. zaczął prowadzić programy kulinarno-podróżniczeRobert Makłowicz już w latach 90. zaczął prowadzić programy kulinarno-podróżniczePAP/Grzegorz Hawałej

Zdaniem znanego z telewizji kucharza, jeśli chcemy tworzyć bardzo dobre dania za niewielkie pieniądze, powinniśmy sięgnąć do kuchni z południa Włoch.

- To kuchnia biednych ludzi, która opanowała do perfekcji kilka składników. Wystarczy mieć spaghetti, oliwę, kawałek sera, kilka papryczek i garść pomidorków koktajlowych - i z tego można przyrządzić przyzwoite danie - zapewnia Makłowicz.

Podaje też przepis na ekonomiczną wersję anchois i wspomina swoje licealne lata, które przypadły na czasy PRL. Makłowicz właśnie wtedy zaczął fascynować się kuchnią, ale ogromnym problemem był brak produktów w sklepach.

***

Tytuł audycji: Absolutnie niepoważni

Prowadzą: Mateusz Tomaszuk, Jan Kruczkowsk

Gość: Robert Makłowicz (kucharz, podróżnik, dziennikarz, krytyk kulinarny)

Data emisji: 2.04.2015

Godzina emisji: 11.00

mg/kd