Kaszę jaglaną można przygotować poprzedniego, dnia a rano jedynie podgrzać i dodać ulubione dodatki: świeże lub suszone owoce, miód, kakao albo czekoladę. Jak przygotować jaglankę, sprawdzał Mateusz Kulik.
Na początku warto pozbyć się gorzkiego, zdaniem niektórych, smaku kaszy jaglanej. Można to uczynić na dwa sposoby: uprażyć kaszę na suchej patelni lub wstępnie obgotować. W tym celu należy szklankę kaszy wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować minutę, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą i znowu wsypać do garnka. Żeby kasza miała bardziej delikatny smak można wlać garnka pół szklanki mleka i szklankę wody. Kaszę gotujemy 15-20 minut, zostawiamy do wystudzenia i mieszamy porządnie widelcem.
- Wygląda w miarę zachęcająco, smakuje zacnie i można się w tym zakochać - ocenia Mateusz Kulik.