Logo Polskiego Radia
Czwórka
Marta Grzymkowska 03.11.2015

Mięso - czy należy wyeliminować je z diety?

Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia potwierdza, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia.
Posłuchaj
  • Dietetyczka Kamila Wrzesińska o tym, czy powinniśmy jeść mięso (Się mówi/Czwórka)
Czytaj także

Jak wyjaśnia dietetyczka Kamila Wrzesińska, eksperci z WHO przestrzegają przede wszystkim przed jedzeniem wysoko przetworzonego mięsa, czyli wędlin. Ich jedzenie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc.

- Samo mięso możemy wyeliminować z naszej diety bez żadnego uszczerbku na zdrowiu, bo jajka i nabiał także są źródłem pełnowartościowego białka. Białko pochodzące z jajek jest najbardziej zbliżone do naszych białek ustrojowych i jest najlepszym uzupełnieniem dla tkanek naszego organizmu, lepszym niż mięso. Do tego jajka także zawierają żelazo - mówi dietetyczka. Wyjaśnia też, w jakich roślinach można znaleźć najbardziej wartościowe białko i poleca najzdrowsze odmiany mięsa.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Kamila Wrzesińska (dietetyczka)

Data emisji: 3.11.2015

Godzina emisji: 14.00

mg/kul