Logo Polskiego Radia
Czwórka
Sylwia Mróz 18.08.2015

Dieta zdrowa i kolorowa. Talerz wegetarian pod lupą

- Tendencje światowe pokazują, że wegetarian jest coraz więcej, więc nie jest to chwilowa moda - twierdzi Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Viva!.

Według ostatnich badań w Polsce około miliona osób to wegetarianie, a kolejny milion deklaruje, że jest na diecie wegetariańskiej i sporadycznie jada mięso. - Jest to ogromny wzrost w stosunku do tego, co było 15 lat temu - mówi gość Czwórki.

Wybór takiej diety motywowany jest etyką, zdrowiem, ochroną środowiska, często też walorami smakowymi. Kuchnia wegetariańska obfituje bowiem w smaczne i kolorowe potrawy, których warto spróbować - przekonuje Wyszyński.

W programie rozmawialiśmy o tym, co sprawia, że mięsożercy coraz częściej wybierają burgery wegetariańskie, z jakich powodów warto rzucić mięso oraz czy bycie wege jest drogie.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Goście: Cezary Wyszyński (prezes Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt, weganin), Paweł (słuchacz Czwórki i wegetarianin), Luiza (słuchaczka Czwórki, jedząca mięso)

Data emisji: 17.08.2015

Godzina emisji: 14.00

sm/kul