Logo Polskiego Radia
Czwórka
Rafał Kątny 13.07.2012

Inspirująca kuchnia francuska

Magda Gessler przyznaje, że kuchnia francuska jest genialna. Niestety nie może tego samego powiedzieć o kuchni Polaków - na naszych talerzach króluje karkówka z grilla.
Inspirująca kuchnia francuskamagdagessler.pl

Nad Sekwaną po licznych kryminałach zaczynają powstawać filmy o świecie kuchni. Dziś do polskich kin trafiają "Faceci od kuchni".

- Ten film opowiada historię młodego człowieka z pasją, którą jest gotowanie i stara się zrobić wszystko, żeby osiągnąć sukces w świecie kuchni - opowiada Kamil Jasieński.

Czwórkowy reporter zapytał Magdę Gessler jak to jest marzyć, by zostać szefem kuchni. - Marzenie, by zostać szefem kuchni to szczyt szczytów, ale też szczyt stresów. Zdobywanie gwiazdek Michelina doprowadziło już wielu do ruiny psychicznej i fizycznej - wyznaje Magda Gessler. - Ja trochę nie zgadzam się z ideą nadawania jakichkolwiek segregacji tego typu. Bardzo lubię rekomendacje Michelina, mam problem z gwiazdkami - dodaje. - Ten idealizm nie pasuje do współczesnego życia.
Kuchnia francuska jest wyjątkowa. O to, co jest w niej tak wspaniałego i niesamowitego, że aż inspiruje filmowców Kamil Jasieński zapytał swoją rozmówczynię.
- W kuchni francuskiej nie ma limitu. Tam trzeba dodać maksimum śmietany, najtłustszej na świecie, masła i dobrego sera i nikt nie mówi, że to będzie miało kalorie. To nikogo nie obchodzi. Najważniejszy jest wynik, czyli genialny smak - rozpływa się w zachwytach Magda Gessler.
Niestety kuchnia polska nie wygląda podobnie. Ja nie mogę uwieżyc w to, co widzę. W Polsce kuchnia się zamerykanizowała w straszny sposób, zglobalizowała się - mówi szefowa kuchni. - Karkówka stała się przysmakiem - dodaje rozczarowana.

Posłuchaj audycji "Stacja Kultura" i dowiedz się więcej o kuchni francuskiej i filmie "Faceci od kuchni".

(pj)