Logo Polskiego Radia
Czwórka
Barbara Cholewińska 01.09.2014

Paulina Stępień: Polska słodkościami stoi

Paulina Stępień jest kucharką - amatorką. Wraz z mężem prowadzi popularnego kulinarnego vloga Kotlet.TV, który powstał z pasji do gotowania. Swoje przepisy umieszczają na stronie w postaci filmów. W studiu Czwórki rozmawialiśmy z vlogerką o polskiej kuchni.
Paulina Stępień z Kotlet.TVPaulina Stępień z Kotlet.TVmateriały promocyjne/www.kotlet.tv
Posłuchaj
  • Rozmowa z Pauliną Stępień, założycielką kulinarnego vloga Kotlet.TV (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Sonda: Polacy wolą bigos, czy pierogi? (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Kucharz, Tomasz Jakubiak mówi o kaszance (Czwórka/Poranek OnLine)
Czytaj także

Nasze rodzime potrawy kojarzą się z bigosem i pierogami. Okazuje się, że możemy również pochwalić się własnymi wyrobami cukerniczymi.

- Polska stoi słodkościami, tylko o tym się nie wie. Jednak każdy zna makowiec, sernik czy ciasto drożdżowe - mówi Paulina Stępień, założycielka strony Kotlet.TV.

Według gościa Czwórki, gotowanie wcale nie wymaga wielogodzinnej pracy, tylko po to, aby zaznać kilkuminutowej przyjemności z jedzenia. - Steki można zrobić w 4 minuty. Potem to od nas zależy jak długo będziemy się nimi delektować - tłumaczy vlogerka.

Czytaj także: Kulinarne vlogi powstają z pasji do gotowania<<<

Zapytaliśmy kucharkę, co mogłoby stać się fast-foodowym polskim hitem eksportowym. - Pierogi to jest bardzo dobry pomysł. Myślę jednak, że małe kotleciki byłyby lepsze, ponieważ ludzie wolą smażone dania. Zamiast wieprzowiny wybrałabym drób, bo jest bardziej lubiany. Mogłyby być wkładane w bułkę lub w zwinięty papier, jak brytyjskie "fish and chips”.

Paulina Stepień twierdzi, że sukces w internecie można osiągnąć poprzez pasję do tego, co się robi, byciem konsekwentnym oraz dużą dawką poczucia humoru. Jednak blogerka marzyła, by "wyjść z cyberprzestrzeni" i na początku listopada zadebiutuje na rynku wydawniczym. - Napisanie książki kucharskiej to duże przedsięwzięcie. Wszystko w niej zrobiłam sama. To było bardzo trudne - wyjaśnia kucharka.

W audycji zapytaliśmy również Polaków, co bardziej preferują: bigos czy pierogi? Ponadto kucharz, Tomasz Jakubiak opowiedział o "polskim kawiorze", czyli kaszance. Zapraszamy do wysłuchania materiałów z audycji "Poranek OnLine".

bc/pj