Logo Polskiego Radia
Trójka
Emilia Iwanicka 28.07.2016

Czym jest kożuch na mleku?

- Na początku powiem, że jest on odpowiedzialny za to, że mleko kipi - mówi Tomasz Rożek, dziennikarz naukowy.
Posłuchaj
  • Tomasz Rożek tłumaczy, czym jest kożuch na mleku (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Czytaj także

Mleko to mieszanina tłuszczów, białek, cukrów, witamin i mikroelementów. Ponieważ to mieszanina, nie wszystkie składnik są w nim rozpuszczone.

Kiedy mleko podgrzewamy, stopniowo ścina się białko i tak zaczyna się proces, którego efektem jest właśnie kożuch. Jak to możliwe? Wszystko tłumaczy Tomasz Rożek, prywatnie smakosz mlecznego kożucha.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 28.07.2016
Godzina emisji: 7.15

ei