Trójka
Katarzyna Gwiazdowska
27.12.2018
Czy obróbka termiczna mięsa jest konieczna?
– Czasami jemy surowe rzeczy i są one smaczne. Obróbka termiczna ten smak zmienia, ale to nie jest główny powód, dla którego to robimy – mówi dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
-
Dlaczego gotujemy lub smażymy mięso? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Czytaj także
– Gotujemy lub smażymy mięso, bo tak jest po prostu bezpieczniej. Zabijamy w ten sposób bakterie i niektóre toksyny tych bakterii, które mogą być wewnątrz lub na zewnątrz mięsa. Zdarza się, że zabijamy niektóre pasożyty, które znajdują się już w mięsie – podkreśla Tomasz Rożek.
Czym jest denaturacja białek, która jest bardzo ważna podczas gotowania mięsnego posiłku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 27.12.2018
Godzina emisji: 7.16
kg/mk