Czwórka
Jakub Szczypa
28.09.2016
"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u
Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach.
Posłuchaj
-
O tym jak w PRL-u poznawano nowe warzywa (BąŻur/Czwórka)
Czytaj także
- Coraz częściej w naszych sklepach pojawiają się warzywa mało znane. I choć kuszą nasze mamy swymi oryginalnymi kształtami i żywymi kolorami ciągle jednak zbyt rzadko trafiają na nasze stoły - mówiła w 1979 roku Joanna Wacowska, autorka audycji "Bakłażany na stół", którą przypominamy w ramach urodzinowego cyklu "Cztery Dychy". Swoich opinii na temat uprawiania warzyw oraz ich odpowiedniego przyrządzania udzielali znani w Polsce Ludowej eksperci, m.in. dr Maciej Halbański oraz żywieniowe guru PRL-u, czyli dziennikarz "Przekroju" Jan Kalkowski.
Z audycji dowiedzieliśmy się nie tylko skąd u Węgrów tak wielka miłość do papryki, ale także jak przyrządzić winegret do sałaty rzymskiej. A czy wiecie dlaczego warto jeść rzeżuchę oraz jak z bakłażanów przyrządzić danie o enigmatycznej nazwie "omdlały imam"? W bążurowych "Czterech Dychach" znajdziecie odpowiedzi na te i inne kulinarne pytania.
***
Tytuł audycji: "BąŻur"
Prowadzi: Piotr Galus
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 28.09.2016
Godzina emisji: 7.14
jsz/pj