Wojciech Major Rolnikom możemy pomóc zrzeszając się na przykład w spożywczych kooperatywach. W ten sposób budujemy z producentami partnerstwo
- Trzeba zacząć od zdrowego rozsądku oraz zdobywać wiedzę na temat tego, co będziemy jedli - wyjaśniał Paweł Stankiewicz. - Małe gospodarstwa niekoniecznie muszą być ekologiczne, a ekologiczne nie zawsze są dobre dla przyrody. Teraz istnieją już bardziej zaawansowane formy uprawy takie jak permaklutura - podkreślał.
- Żywność uprawiana w zrównoważony sposób musi być droższa, ale nie powinna być tak droga, jak w sklepach ekologicznych - przekonywał Wojciech Major. Ciągle najbardziej opłacalna dla naszych portfeli jest żywność produkowana na wielką skalę, a to m.in. ze względu na stosowaną w nim automatyzację. Z drugiej strony w Europie zaznacza się silny trend powrotu do gospodarstw małoobszarowych, które, według zaproszonych specjalistów, pozwalają na lepsze wykorzystanie ziemi.
Paweł Stankiewicz Różnice w smaku pomiędzy produktami z małych i wielkich upraw, czuć przede wszystkim w warzywach i owocach sezonowych
A co mogą zrobić konsumenci na rzecz zrównoważonego rolnictwa? Jakie są walory smakowe warzyw i owoców z małych upraw? W jaki sposób, żyjąc w mieście, można stworzyć własną okienną farmę? Oraz jak przekonywać ludzi do małych upraw i co to są ogrody społecznościowe? Tego dowiecie się z nagrania rozmowy w "Czacie Czwórki".
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Goście: Paweł Stankiewicz (Związek Stowarzyszeń "Polska Zielona Sieć"), Wojciech Major (Kooperatywa Spożywcza "Dobrze")
Data emisji: 23.12.2016
Godzina emisji: 15.07
jsz/mz