Logo Polskiego Radia
Trójka
Sylwia Mróz 07.12.2016

Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem

- Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler.
Posłuchaj
  • Piernik czy pierniczki? Marta Gessler opowiada o świątecznych przepisach, których warto spróbować (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Mając do wyboru piernik i pierniczki, znawczyni kulinarna zdecydowanie wybiera pierwszą z propozycji. Zamiast pierniczków woli przygotować inne ciastka na święta. – Piernik jest łatwiejszy i można go wcześniej przygotować. Lubię też to ciasto przekładać różnymi ciekawymi zawartościami, które potem decydują o jego smaku – opowiada.

Marta Gessler radzi, by wcześniej rozpocząć przygotowania do pieczenia piernika. Najlepiej zrobić to z dwu, a nawet trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Jaki niezawodny przepis poleca specjalistka? O tym w nagraniu.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Marta Gessler (restauratorka, autorka felietonów i książek)
Data emisji:
7.12.2016
Godzina emisji:
11.14

sm