Podstawą jej są warzywa, owoce morza, ryby, zioła, zboża oraz oliwa.
Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy wykorzystywanych w kuchni. Jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Wspaniale oczyszcza organizm i reguluje procesy trawienia.
Pomidory, ogórki, bakłażany, cukinie, kabaczki i wszelkiego rodzaju sałaty z rukolą na czele, jak w żadnej innej, tak w śródziemnomorskiej diecie są dodatkiem a często podstawą każdego dania. Jest to idealne odzwierciedlenie przywoływanej przez dietetyków piramidy zdrowego żywienia.
Ryby i owoce morza to najzdrowsze źródło białka. Te bardziej tłuste dostarczają nam łatwo przyswajalnej witaminy A i D. Są bogate w kwasy tłuszczowe linolowy i linoleinowy. Organizm wytwarza z nich substancje, które mają wpływ na budowę błon komórkowych i podnoszą odporność.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, że większość dań kuchni śródziemnomorskiej nie wymaga długiego gotowania dzięki czemu ich składniki zachowują wiele cennych substancji odżywczych.