- To nie tylko wbrew rozsądkowi, ale też poradom mam i babć, byśmy nigdy nie próbowali wkładać gorących produktów do lodówki czy zamrażarki, bo zepsujemy urządzenie. Ja, wychowany w tym duchu, do tej pory poza laboratorium nie odważyłem się czegoś takiego zrobić - mówi Maciej Jasiński. Naukowiec dodaje, że lód uzyskany z zamrożenia gorącej wody jest znacznie bardziej klarowny i wygląda lepiej.
W wyjaśnianiu tego zjawiska, znanego jako efekt Mpemby, uczestniczyli uczeni z całego świata. Choć wydaje się ono banalne i dotyczy substancji, o której mogłoby się wydawać, że wiemy wszystko, to jednak problem ten jest znacznie bardziej złożony. Dwa lata temu pismo "The Royal Society of Chemistry" zorganizowało sympozjum, przy okazji którego zadano pytanie z prośbą o wyjaśnienie tego efektu. Napłynęło 22 tys. listów ze 122 krajów...
***
Tytuł audycji: Wieczór odkrywców
Prowadził: Krzysztof Michalski
Gość: Maciej Jasiński (doktorant z Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego, który w swoim projekcie badawczym będzie weryfikował najnowszą teorię próbującą wyjaśnić efekt Mpemby, wykorzystując do tego stosowane w biofizyce teoretycznej symulacje komputerowe zamarzania roztworów wodnych)
Data emisji: 24.02.2015
Godzina emisji: 21.37
(sm/asz)