Całkowite wyeliminowanie cukru z naszej diety nie jest wskazane. - Jak każdy składnik naszego pożywienia, cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tak jak białka, tłuszcze, witaminy czy składniki mineralne - mówi dietetyk Małgorzata Waleriańczyk. Glukoza jest paliwem dla mózgu i krwinek czerwonych. Jeśli go nie ma, mózg gorzej funkcjonuje i człowiek pracuje mniej wydajnie. Co nie oznacza oczywiście, że powinno się szklankę herbaty słodzić dziesięcioma łyżeczkami cukru.
Cukier jest w owocach i sokach owocowych, więc zdrowiej jest w ten sposób uzupełnić jego niedomiar. Ale najzdrowiej czerpać cukier jedząc produkty z pełnego przemiału. - Ciemne pieczywo, ciemne makarony. Są to węglowodany złożone, które w naszym organizmie będą ulegały trawieniu aż do cukrów prostych - wyjaśnia dietetyk w radiowej Jedynce. Dlatego, jeśli ktoś sobie dobrze skomponuje dietę, jest w stanie obyć się bez cukru sypanego. Gość "Czterech por roku" radzi zachować zdrowy rozsądek. - Jeżeli raz na jakiś czas wypijemy colę słodzoną cukrem, to świat się nie zawali - mówi. Odradza zastąpienie cukru słodzikami. Są różne opinie dotyczące ich wpływu na zdrowie człowiek.
Małgorzata Waleriańczyk wyjaśnia również, że cukier zawarty w miodzie jest tak samo kaloryczny, jak zwykły cukier z cukiernicy, więc jeśli ktoś chce zastąpić jeden drugim, powinien pamiętać, że nadal będzie konsumował kalorie.
Z Jedynką zdrowiej >>> słuchaj na moje.polskieradio.pl
Dietetyk przestrzega, że na etykiecie może nie być napisane, że w produkcie jest cukier. Ale zamiast tego może być tam umieszczony syrop glukozowo-fruktozowy. To jest to samo, co cukier. - To sprytna forma zapisania, że niby w produkcie nie ma cukru - mówi.
Posłuchaj całej rozmowy, z której można dowiedzieć się, czym zastąpić cukier i w jaki sposób można się odzwyczaić od słodzenia, a także dlaczego tak ważne są regularne pory jedzenia.
Rozmawiał Roman Czejarek.
"Cztery pory roku" od poniedziałku do piątku od 9 do 13. Zapraszamy!
(ag, pg)