- Możemy korzystać z tego, co nas otacza. Kojąco działa zapach pierwszych przebarwiających się liści, ziemi, mchu, grzybów. Wyjeżdżając za miasto, poczujemy aromat dymu z ogniska i pieczonych ziemniaków. To wszystko pozytywnie działa na nasz umysł - przekonuje dr Ewelina Pióro-Jabrucka z SGGW.
Gość radiowej Jedynki dodaje też, że jeśli nie mamy ochoty na wycieczkę do lasu, zawsze możemy zaszyć się w kuchni. - Tam zrelaksuje nas zapach smażonych konfitur, powideł śliwkowych czy zupy dyniowej z imbirem - wylicza.
Ekspertka podpowiada też, jakich olejków eterycznych warto używać jesienią i przekonuje o wyższości kominków aromaterapeutycznych nad świeczkami zapachowymi i kadzidełkami.
***
Tytuł audycji: "Cztery pory roku"
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Gość: dr Ewelina Pióro-Jabrucka (Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW)
Data emisji: 18.10.2016
Godzina emisji: 10.19
mg/pg