Dr Dariusz Włodarek przypomniał, że produkty zbożowe zawierają wiele cennych składników.
- Nie nazywałbym tego dietą zbożową, ale codzienną dietą zbilansowaną, bo zboża od zawsze towarzyszyły nam w codziennym żywieniu. Po pierwsze są źródłem węglowodanów złożonych, które trawią się długo, dzięki czemu dają uczucie sytości i energię na cały dzień. Te mniej przetworzone produkty zawierają więcej składników mineralnych i witamin niż te bardziej przetworzone. Jeżeli wybieramy produkty mniej przetworzone to dostarczamy również błonnik pokarmowy, którego zalety trudno przecenić - tłumaczył gość radiowej Jedynki.
A czym skutkuje wykluczenie zbóż z diety?
- Przede wszystkim ogromnym zubożeniem diety. Jeżeli przestaniemy jeść zboża, to musimy jeść coś zamiast. Na przykład więcej warzyw i owoców, co jest zawsze wskazane, ale możemy zacząć jeść więcej produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to do końca dobre, bo mięso i produkty mleczne mają swoje miejsce w diecie, ale nie mogą być jedynymi produktami w diecie – powiedział dr Dariusz Włodarek.
Czy kasze, ryż i makaron należy rozgotowywać czy nie? Miedzy innymi o tym w nagraniu.
***
Tytuły audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Gość: dr Dariusz Włodarek (Katedra i Zakład Dietetyki SGGW w Warszawie)
Data emisji: 17.01.2018
Godziny emisji: 11.20
abi/kh