Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Konto Usunięte Konto Usunięte 11.05.2018

Kulinarne wędrówki po kraju

Małopolska jest stolicą czosnku, Budachów w województwie lubuskim - pierogów ruskich, Trzebiatów – kasz, Gołdap - kartaczy. Gdybyśmy z różnych regionów Polski powybierali to, co dla nich kulinarnie najbardziej charakterystyczne, stworzylibyśmy bardzo ciekawą i rozmaitą dietę.
Posłuchaj
  • Robert Stępowski zachęca do smakowania regionalnych potraw (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Z jabłkami i sadownictwem w ogóle powinien kojarzyć się nie tylko podwarszawski Grójec, ale również powiat sandomierski w województwie świętokrzyskim. - Ten region to również cydr i wspaniałe wina, których w Polsce mamy teraz coraz więcej. Polskie wina naprawdę niczym nie ustępują zagranicznym – przekonywał w audycji Robert Stępowski, autor książki "Smaki Polski – zwiedzaj Polskę ze smakiem".

Natomiast truskawki chyba w każdym regionie mają swoje odrębne stolice. Różnią się wielkością, kolorem i smakiem, ale wszystkie są bardzo smaczne. – Pewnie gdybyśmy poszukali, to stolic truskawek znaleźlibyśmy mnóstwo. Tak naprawdę w sezonie truskawkowym, każdy chce zjeść ich jak najwięcej – dodał gość.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Robert Stępowski (autor książki "Smaki Polski – zwiedzaj Polskę ze smakiem")

Data emisji: 11.05.2018

Godzina emisji: 9.22

abi/mg