Przepis Małgorzaty Raduchy na sos porowy:
Potrzebne produkty: masło, mąka, bulion/woda, mleko/śmietana 18 proc., pory, żółtko jaja, sól, gałka muszkatołowa, skórka starta z cytryny.
Rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy mąkę, tak, aby powstała gęsta masa. Ciągle mieszając, powoli dolewamy bulion albo wodę. Na tym etapie sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy - na oko - mleka/śmietany. Sos doprawiamy solą, gałką muszkatołową i startą skórką z cytryny. Zaciągamy żółtkiem.
Osobno na patelni, na maśle, dusimy pokrojone w talarki białe części z pora. Gdy zmiękną - dodajemy je do bazy beszamelowej. Możemy sos zostawić w takiej wersji albo go zblendować na gładką masę.
W audycji restauratorka Agnieszka Kręglicka zdradziła swój przepis na sos pomidorowy.
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 14.02.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk