Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 21.02.2020

Przepis na pyszny kapuśniak

Zapraszamy na zupę z poszatkowanej kapusty i warzyw przygotowaną na esencjonalnym wywarze.

Przepis Małgorzaty Raduchy na kapuśniak:

Potrzebne składniki: kapusta biała, kapusta włoska, ziemniaki irga, cebula, kilka marchewek, kilka pietruszek, pulpa pomidorowa/pomidory w puszce typu pellati (nie koncentrat!), sól, papryka w proszku i przyprawa curry.

Zaczynamy od wywaru na bazie demi glace. Podsmażamy pokroją cebulę. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Warzywa dodajemy do wywaru. Szatkujemy obie kapusty i podduszamy je na oleju. Następnie dodajemy je do gotowego wywaru. Na koniec wlewamy pomidorową pulpę. Doprawiamy solą, papryką i curry. Kapuśniak jest najlepszy na następny dzień.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Agnieszka Kunikowska Roman Czejarek 

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 21.02.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk