Przepis Mai Wanot na beziki:
Potrzebne składniki: sześć białek, łyżeczka soku z cytryny, 300 gramów drobnego cukru i dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną i dolewamy sok z cytryny. Dobrze ubitą, białą masę przekładamy w rękaw cukierniczy z końcówką np. gwiazdką. Beziki wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Słodkości pieczemy pięć minut w 180 stopniach, następnie zniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 40-50 minut. Uważajmy, żeby beziki za mocno się nie zarumieniły!
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Mają Wanot.
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 28.02.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk