Czwórka
Ula Kaczyńska
06.10.2016
Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"
Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
Posłuchaj
-
Żywe kultury bakterii - dlaczego nasz organizm ich potrzebuje? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także
- Bakterie fermentacji mlekowej mogą być bardzo różne i należą do różnych szczepów. Dzięki temu możemy otrzymać produktu o różnym smaku, zapachu konsystencji - mówi Ewa Gayny, Dyrektor Relacji Zewnętrznych Danone Polska.
Na bazie tych bakterii powstają jogurty, maślanki, kefiry, a także kwaśna śmietana. Jak się okazuje, te grupy produktów mają podobne działanie, ale różny rodowód geograficzny. Jedne z natury są południowcami, inne wolą umiarkowany klimat…
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Maciej Oswald
Data emisji: 6.10.2016
Godzina emisji: 12.40
kul/bch