Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 24.01.2018

Bistrobot. Maszyna do ciepłych posiłków zrewolucjonizuje rynek?

Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej skonstruowali automaty wydające gotowe, ciepłe i zdrowe obiady. - Konstrukcyjnie to dość proste, ale jednocześnie wydajne urządzenie - mówił Wojciech Jopek.
Posłuchaj
  • O Bistrobotach opowiada Wojciech Jopek (TOP - Trochę Optymizmu Popołudniem/Czwórka)
Czytaj także

samochód przyszłości 1200.jpg
Przyszłość motoryzacji. Dzisiejsze dzieci nie poznają aut?

Prototyp tej maszyny stanął już w gmachu wrocławskiej uczelni. - Inspiracją była chęć zapewnienia ciepłych posiłków o każdej porze i praktycznie w każdym miejscu, bez dodatkowych nakładów pracy ludzkiej, która dziś bywa najbardziej kosztownym elementem gotowych dań - tłumaczył jeden z pomysłodawców i współtwórców urządzenia Wojciech Jopek.

Zajęło im to siedem lat, ale jak przyznaje gość Czwórki, było warto. - Nasz automat koncepcyjnie jest dość prosty: składa się z komory mrożącej, gdzie posiłki przechowywane są przez cały czas w temperaturze -18 stopni, ułożone są w kolumnach i podzielona na określone porcje i typy dań. Posiłki przenoszone są do komory grzewczej, gdzie następuje szybkie, wydajne i równomierne podgrzewanie, a następnie są wydawane klientowi - tłumaczył gość Czwórki.

Co można zamówić w Bistrobotach i kto jest szefem kuchni takich urządzeń? jakiej wielkości są Bistroboty? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji:  TOP - Trochę Optymizmu Popołudniem 

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Gość: Wojciech Jopek (Food Robotics)

Data emisji: 23.01.2017

Godzina emisji: 18.16

kd/bch