Zazwyczaj te owoce nie wykazują wyraźnych znaków żerowania. - Owady, które rozwijają się wewnątrz narządów roślinnych, mają mało wrogów naturalnych i nie inwestują w substancje obronne i to się przekłada na to, że nie są one szkodliwe - wyjaśnia rozmówca Macieja Wójcika. - Nie ma doniesień o zatruciu się larwami owadów w owocach.
04:23 [CZWORKA]Stacja Nauka 11 sierpień 2020 robaczywe.mp3 Czy białko owadzie jest groźne dla naszego zdrowia? (Stacja Nauka/Czwórka)
Inaczej sprawa wygląda z owocami spleśniałymi. Takich już powinniśmy się wystrzegać. - Jest taka obiegowa opinia, że w ciągu roku człowiek zjada "dobry" posiłek z owadów - przyznaje ekspert z Katedry Entomologii SGGW w Warszawie. - I o ile supermarkety robią wszystko, by uniknąć owadów w owocach, o tyle inaczej sytuacja wygląda w przetwórstwie. Tam już jest dość znaczna tolerancja, a określone normy nie są szczególnie restrykcyjne.