Często nie zdajemy sobie sprawy, jak duża jest to skala i jak wiele jedzenia marnujemy. - Dane, które mamy i które są znane od lat, są naprawdę zatrważające. Marnowane jedzenie ma skutki środowiskowe, ale też społeczne i ekonomiczne. Marnujemy 1,6 mld ton żywności na całym świecie – mówi Karolina Woźniak, PR Manager z firmy "Too good to go". - Mamy kłopot, który tak naprawdę jest sztucznym problemem i sami sobie go stworzyliśmy. Jest to coś nad czym warto się pochylić i jak najszybciej problem rozwiązać - dodaje.
Posłuchaj
05:48 CZWORKA_marnowanie_jedzenia_ kampania_9 wrzesień 2020.mp3 Opowiadamy o kampanii przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Przyczyn wyrzucania jedzenia jest wiele. Marnujemy żywność w domach, ale też dużo jedzenia marnują sklepy, zamawiając towar ponad miarę. Widać to zwłaszcza teraz, kiedy mamy niestabilną sytuację. Dużo żywności marnuje się podczas transportu. Często żywność jedzie do nas z drugiego końca świata. Aspekt globalizacji i mniejszego skupienia na lokalności sprawia, że żywności marnuje się coraz więcej. To też niesie skutki dla klimatu. Całe zmarnowane jedzenie jest odpowiedzialne za emisję 8 procent gazów cieplarnianych, które przedostają się do atmosfery.
Czytaj także:
* Od opon do kulinarnych wyróżnień - historia przewodnika Michelin
* Staliśmy się foodies ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę
W tych złych statystykach Polska zajmuje niechlubne 5 miejsce pośród krajów Unii Europejskiej. Średnio przyjmuje się, że marnujemy około 247 kg na osobę.
- Przyczyny są różne: nieumiejętność czytania etykiet, jedzenie kupowane na promocjach. Każdy sklep ma promocje "kup trzy, za cenę dwóch, lub jednego", więc są to bardzo kuszące oferty. Często nie wiemy, co mamy w lodówce i kupujemy nadmiar. Tutaj też mamy sporo do zrobienia, żeby wyedukować konsumentów, jak być sprytnym i nie marnować jedzenia - tłumaczy gość audycji.
Jednym z zadań kampanii jest "unaocznienie" problemu. W Warszawie i Krakowie można zobaczyć murale i plakaty. Sucha informacja o 1/3 żywności wyrzucanej do śmieci niewiele mówi. Dlatego przedstawienia graficzne prezentujące np. pizzę zjedzoną w 1/3 wspomogą przekaz akcji. Jej organizatorzy mają nadzieję dotrzeć do jak największej ilości osób. Kulminacyjnym punktem przedsięwzięcia będzie 29 września - tego dnia obchodzimy po raz pierwszy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia.
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Karolina Woźniak PR Manager "To good to go"
Data emisji: 09.09.2020
Godzina emisji: 8.16
aw/pj