Brytyjscy naukowcy doszli do wniosku, że im jest głośniej, tym pokarmy odczuwamy jako mniej słodkie i słone. - Badania zaczęły się od informacji, że ludzie w samolotach często narzekają na jedzenie - opowiadał Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawska). - Ustalono, że w czasie lotu pasażerowie częściej wybierają sok pomidorowy, to naprowadziło badaczy na wniosek, że jednostajny hałas stępia smak słony i słodki, a nie ma wpływu na smak umami - wyjaśniał.
W audycji wyjaśnialiśmy, dlaczego cisza może mieć zbawienny wpływ na satysfakcję z jedzenia, ale też podawaliśmy sprawdzony muzyczny sposób, dzięki któremu potrawa wydaje się bardziej świeża.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawskia)
Data emisji: 14.05.2016
Godzina emisji: 12.00
bch/gs