Dwójka
Michał Czyżewski
19.08.2017
Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych
W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej.
Posłuchaj
-
Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
O jedzeniu i gotowaniu w rodzącym się imperium brytyjskim można przeczytać (niestety tylko po angielsku) w książce Emmy Kay "The Georgian Kitchen". Publikacja skupia się na epoce georgiańskiej (1714–1830), czyli okresie panowania Jerzych I, II, III i IV (niekiedy dolicza się do nich Wilhelma IV). Dla królestwa brytyjskiego to czas nadzwyczajnego rozwoju, który nie ominął oczywiście tamtejszej kuchni. Jednak obok wspaniałych kulinarnych wynalazków, z których korzystamy do dziś, wiek tamten musi wstydzić się za pewien kuchenny zwyczaj, który z dzisiejszej perspektywy wydaje się mało apetyczny.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Laura Osęka (dietetyczka i psycholog)
Data emisji: 19.08.2017
Godzina emisji: 10.00
mc/ag