Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 19.08.2017

Nie tylko karkówka. Lody, tofu i inne nietypowe przysmaki z grilla

Słyszysz ''grill'', myślisz: karkówka? Czas to zmienić! To prawda, że najczęściej na ruszt trafiają mięsa i warzywa, ale okazuje się, że grillować można o wiele więcej i niekoniecznie muszą to być tłuste i ciężkostrawne potrawy. Zobacz, co jeszcze doda smaku uczcie pod chmurką.

Awokado

Ten tropikalny owoc ma bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie komponuje się z daniami słodkimi i słonymi, można z niego zrobić pastę, wkroić do sałatki, dodać do koktajlu albo wrzucić na ruszt.. Wystarczy przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę i skropić każdą połówkę oliwą z oliwek lub cytryny, a na środku ułożyć nasze ulubione nadzienie – może to być np. dowolny, ser, kiełki, posiekane pomidory, wybrany sos. Na koniec połówki awokado posypujemy silą, pieprzem i ziołami, umieszczamy na ruszcie i grillujemy z każdej strony przez 2-3 minuty.

Taka przystawka to porcja zdrowia. Awokado bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz poprawiają metabolizm.

Czytaj także
awokado 1200.jpg
Co kryje się pod skórką awokado?

Ananas

Owoce mozna grillować, a nawet trzeba! To smaczna i bardzo zdrowa propozycja na ucztę na świeżym powietrzu. Możemy z nich zrobić przystawkę lub deser albo też podać jako dodatek do dania głównego. Świetnie w tych wszystkich rolach spełnia się ananas, który nadaje potrawom słodko-kwaśny smak. Dla dbających o linię polecamy grillowanie plastrów owocu bez dodatków, łasuchom na pewno zasmakuje ananas z lodami, polewą czekoladową lub z masłem klarowanym i cynamonem.

Substancje zawarte w ananasie wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Owoc wspomaga proces detoksykacji organizmu, jest też źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. W ananasie znajdziemy również pektyny, czyli błonnik pokarmowy, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas, co sprzyja odchudzaniu.

Na grillu można przygotować wiele nietypowych smakołyków.
Foto: Barbara Neveu/Shutterstock.com



Mango

Miąższ tego egzotycznego owocu kryje w sobie nie tylko wiele smaku, ale i cennych substancji odżywczych, które mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Poza tym mango zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. By przygotować przysmak z grilla, wystarczy przekroić owoc na pół i naciąć miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki przypiekamy przez około pięć minut, możemy je wcześniej posypać brązowym cukrem, a podawać z ulubionymi dodatkami.

Arbuz

Tak, to prawda, nawet arbuz można wrzucić na ruszt. Ten wielki owoc zawierający sporo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami, wystarczy posmarować miodem i położyć na grillu. Arbuza można zjeść samego, dodać do deseru lub do sałatki (nawet w wersji słonej, np. z fetą, listkami świeżej bazylii, oliwą oraz sokiem z limonki).

Czytaj także
arbuz 1000.jpg
Jak szybko obrać i pokroić arbuza?

Owoce jagodowe

Mniejsze owoce też mogą stanowić smaczny dodatek do grillowej uczty. Wybierzmy swoje ulubione owoce jagodowe, np. jagody, truskawki, jeżyny, borówki czy maliny, wymieszajmy z cukrem i sokiem z cytryny ,a potem wyłóżmy na folię aluminiową. Pamiętajmy, by zawinąć boki, by nie wypłynął sok. Po 10 minutach grillowania jeszcze gorące owoce będą świetnie smakowały z lodami waniliowymi, z jogurtem greckim, z naleśnikami albo z goframi. Możemy też podpiekać winogrona – one jednak potrzebują być na grillu zaledwie 5 minut.

Brzoskwinie

To idealna propozycja dla miłośników słodkich, ale jednocześnie lekkich deserów. Wybierając idealne owoce, zwróć uwagę na to, by ich skórka była jak najbardziej gładka– nie miała żadnych nacięć i przebarwień. Brzoskwinie nie powinny też być ani zbyt twarde, ani miękkie. Przekrój owoce na pół, wyjmij pestki i każdą połówkę natrzyj masłem. Grilluj przez 4 minuty z każdej strony i podawaj z własnoręcznie przygotowaną bitą śmietaną i lodami lub innymi dodatkami. Brzoskwinie nadadzą też wyjątkowy smak potrawom mięsnym, a nam pomogą złagodzić stres, polepszyć nastrój oraz poprawić stan skóry, paznokci i włosów.

Banany

To propozycja dla łakomczuchów i osób mogących pozwolić sobie na większą porcję cukru. Banany możemy grillować albo same (zawierają naturalną słodycz) lub w połączeniu z czekoladą, co tworzy prawdziwy raj dla podniebienia. Banany delikatnie nadcinamy wzdłuż, ale tak, by nie rozpadły się na dwie części i w miejscu nacięcia umieszczamy kostki czekolady lub sos czekoladowy, po czym grillujemy 2-3 minuty. Możemy dodać czekoladę już po zdjęciu bananów z rusztu. Żeby owoce trzymały ciepło, a nadzienie nie wypłynęło, warto skorzystać z folii aluminiowej. Gotowy deser można podawać z lodami i bitą śmietaną.

Na grillu można przygotować wiele nietypowych smakołyków.
Foto: Kadrik/Shutterstock.com

Tofu

A teraz coś i dla mięsożerców, i dla wegetarian, i dla wegan. Grillowane tofu to dobry wybór na letnią ucztę. Kostkę sera kroimy na plastry o grubości 1 cm plastry, a następnie marynujemy przez kilka godzin w oliwie wymieszanej z ulubioną mieszanką ziół.  Przyprawione tofu układamy na ruszcie i grillujemy z obu stron przez ok. 4 minuty. Tak przygotowany przysmak podajemy ze świeżym pieczywem lub brązowym ryżem oraz z sałatką.

Czytaj także
grill 1000x667.jpg
Grill na balkonie, na plaży, w lesie. Co na to przepisy

Kolby kukurydzy

Grillowana kukurydza ma wyjątkowy smak, ale podawanie kolby w tej formie nadal jest mało popularne. Pora działaniem na kubki smakowe, to zboże ochroni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększy odporność i przedłuży młodość. Są trzy sposoby na bezpieczne grillowanie kukurydzy: w liściach (20-30 min), bez liści po uprzednim podgotowaniu (10 min gotowania, grillowanie aż się zarumieni) i grillowanie w folii spożywczej po uprzednim podgotowaniu (10 min gotowania i 7-10 minut pieczenia). Kukurydza nie zawiera glutenu, zatem to dobry wybór dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Marshmallow

To już nie jest fit propozycja, ale z pewną ucieszy wymagające podniebienia. Niewiele osób wie, że słynne pianki po podgrzaniu zyskują bardzo ciekawy smak. Na patyczki do szaszłyków możemy nadziewać nie tylko same łakocie, ale np. naprzemiennie owoce: maliny, truskawki, pokrojone jabłka. Tak przygotowany deser opiekamy na ruszcie przez 5 minut.

Na grillu można przygotować wiele nietypowych smakołyków.
Foto: Val Thoermer/Shutterstock.com

Lody

To propozycja dla odważnych i ciekawych smaku. Przygotowujemy kilka gałek swojego ulubionego smaku i wkładamy je do zamrażarki na 2 godziny. Ubijamy jajka z cukrem pudrem (2 jaja i łyżeczki cukru na 4 gałki lodów).  Od razu po wyjęciu gałek zanurzamy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Czynność powtarzamy 3 razy, aby na każdej kulce powstały trzy warstwy jajka i wiórków. Odstawiamy do ponownego zamrożenia, a gdy nadejdzie czas grillowania, kładziemy je na rozgrzanym ruszcie i przekręcamy co 2 minuty do momentu, w którym lodowa kulka będzie zarumieniona. Takie grillowane lody podawać możemy ze świeżymi owocami lub ulubionym sosem.

 

 


Aleksandra Rybińska