Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Sylwia Mróz 14.12.2012

Awokado: zielone złoto meksykańskiej ziemi

Owoc nie bez powodu nazywany po polsku smaczliwką jest jednym z największych skarbów meksykańskiej kuchni.
Awokado: zielone złoto meksykańskiej ziemisxc.hu
Posłuchaj
  • W jakim przysmaku kuchni meksykańskiej zakochał się krytyk kulinarny Maciej Nowak?
Czytaj także

Jako wegetarianka nie mam w Meksyku zbyt dużego wyboru w restauracjach i miejscach serwujących tradycyjne dania. Za to na straganach z warzywami i owocami mam wszystko, co mi do szczęścia potrzebne i znacznie więcej. Największy jednak mój zachwyt wywołało tutejsze awokado i pasta guacamole.

Awokado pochodzi z południa Meksyku i bywa używane zamiast masła. Polecane osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie, stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów. Zawiera miedź, wapń, potas, fosfor, witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy.

W zasadzie na większości stoisk ulicznych z jedzeniem można spotkać awokado w wersji pasty guacamole jako stały dodatek do potraw. Podstawą guacamole jest właśnie awokado, limonka (po skropieniu miąższu owocu lionką awokado nie ciemnieje), sól i wedle preferencji: cebula, czosnek, pomidory, kolendra, chili, i inne przyprawy. Awokado świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, makaronu, sałatek czy koktajli. Przed chętnymi, by je jeść, jest mnóstwo możliwości – grunt to tylko połączyć awokado z czymś, co lubimy.

fot.
fot. Muhammad Mahdi Karim/Wikimedia Commons/GNU

Krytyk kulinarny Maciej Nowak w rozmowie na temat kuchni meksykańskiej przyznał, że również dla niego największym przysmakiem kuchni meksykańskiej jest awokado i guacamole. – W guacamole chętnie bym się kąpał i całe życie spędził w tym cudownym sosie z awokado. Ma niezwykły smak i konsystencję, a jednocześnie to bardzo pożywne i zdrowe jedzenie, choć awokado jest jednocześnie niezwykle gazopędne i nie należy przesadzać z jego jedzeniem. Te owoce awokado, które są dostępne w Polsce nigdy nie są tak dojrzałe, tak pełne smaku i aromatu jak te, które można posmakować w Meksyku. Awokado to bez dwóch zdań moja największa meksykańska miłość – opowiada znany kucharz.

Podpisuję się pod tą opinią rękami i nogami. Ale by się przekonać jak smaczne jest awokado trzeba przyjechać do Meksyku, do czego każdego gorąco zachęcam!

Sylwia Mróz z Meksyku, polskieradio.pl

>>>Poznaj Meksyk - zobacz serwis Koniec świata według Majów>>>