Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Marta Kwasnicka 26.08.2014

Naukowcy: najlepszym serem do pizzy jest mozzarella

Włosi wiedzieli o tym od dawna, ale z radością przyjęli wiadomość, że tego samego zdania są nowozelandzcy uczeni.
51 proc. Polaków waży za dużo51 proc. Polaków waży za dużoGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Najlepszym serem do pizzy jest mozzarella / Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Marek Lehnert Rzym.
Czytaj także

Naukowcy z Auckland w Nowej Zelandii przeprowadzili eksperymenty z wieloma serami. Nawet z tymi bardziej utytułowanymi od włoskiej mozzarelli, jak cheddar czy emmental. Żaden nie może równać się z mozzarellą, przynajmniej w połączeniu z pizzą.

Tylko mozzarella zapewnia ciastu elastyczność, ciągnie się jak guma do żucia, pozwala na tworzenie się bąbelków z powietrzem na powierzchni placka. Zawiera tyle tłuszczu, ile potrzeba, aby pizza była smaczna i nietucząca.

Włoskie media powitały tę wiadomość z nieukrywaną satysfakcją. I z nadzieją, że skończy się profanowanie pizzy przez dodawanie do niej innych serów niż mozzarella. Walce o zachowanie oryginalnej receptury pizzy, szczególnie za granicą, towarzyszą nieustanne wysiłki przekonania Amerykanów, że nie oni ja wymyślili, lecz Włosi. Wysiłki jak dotąd bezowocne.

(IAR)