Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 24.01.2015

Naukowcy wiedzą, jak "odgotować" jajka

Rozbite jajko nadal jest stratą nie do naprawienia. Ale naukowcy wiedzą już, jak sprawić, żeby ugotowane jajko przestało być ugotowane.

Proces gotowania jajka polega na zmianie konsystencji protein - pod wpływem temperatury zbijają się one w gęściejszą, stałą strukturę.

Jak wynika z badan naukowców z Uniwersity of California Irvine, opublikowanych na łamach "ChemBioChem", można odwrócić ten proces dzięki zastosowaniu odpowiednich środków chemicznych.

- Tak, znamy sposób na to, by "odgotować" jajko - mówi biochemik Gregory Weisssaid, jeden z autorów badań. - W naszym artykule opisujemy urządzenie, które odciąga od siebie ściśnięte proteiny.

Badacze z UCI nie szli na łatwiznę. Zmagali się nie z jajkami gotowanymi 10 minut, ale aż 20 minut. Udało im się przywrócić wnętrze jaj do stanu płynnego dzięki mocznikowi i swojemu wynalazkowi. Proces trwał kilka minut.

Przedziwny wynalazek ma znaczenie praktyczne. Znajdzie zastosowanie w wielu branżach - od serownictwa po farmację.

(ew/PopSci)