Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 03.08.2016

Koper włoski - z czym to się je?

Dziś o warzywie, do którego niektórzy pochodzą jeszcze z dystansem. Z jednej strony wygląda ładnie – biały z zieloną czupryną, a z drugiej nie do końca wiemy, co z nim zrobić.

Trochę się też boimy jego charakterystycznego smaku. Agnieszka Kręglicka pomaga nam go oswoić. - Bardzo lubię, kiedy plasterkami kopru włoskiego przekłada się plastry ziemniaków, zalewa to wszystko śmietanką, dodaje gałki muszkatołowej, soli i pieprzu i wstawia do piekarnika - poleca restauratorka.

Koper włoski bardzo dobrze smakuje również jako dodatek do risotto. Jak je przygotować? Swój przepis zdradza na antenie Katarzyna Pruchnicka.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka)
Data emisji:
3.08.2016
Godzina emisji: 11.15

fbi/mk