Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Andrzej Cała 12.12.2014

Karol Okrasa: doceńmy kuchnię regionalną

- Mówienie o polskiej kuchni to wielka frajda. Mamy się czym chwalić i w końcu zaczynamy to doceniać - powiedział w Czwórce Karol Okrasa, restaurator, kucharz i dziennikarz.
Karol Okrasa uważa, że ostatnie lata to czas bardzo pozytywnej zmiany myślenia o polskiej kuchni i jej atutachKarol Okrasa uważa, że ostatnie lata to czas bardzo pozytywnej zmiany myślenia o polskiej kuchni i jej atutachPAP/Dziennik Gazeta Prawna/ Marcin Kaliński

/

Gość Czwórki uznawany jest za prawdziwego reprezentanta polskiej kuchni na arenie międzynarodowej. Sam ma do tego jednak dystans. - Staram się nim być. Nie wiem, na ile dobrze mi wychodzi, bo pokazuję kuchnię polską w zupełnie innym kontekście. Wyznaję ją jako kuchnię pachnącą - przekonywał. Za tym określeniem kryje się bogactwo smaków, przypraw i przeróżnych inspiracji regionalnych.
Okrasa zauważył też, że w ostatnich latach bardzo zmieniło się podejście Polaków do rodzimej kuchni. Jego zdaniem przestaliśmy się wstydzić tego, co nasze. - Mija okres fascynacji wszystkim, co obce. Coraz częściej wracamy do korzeni. To wspaniała tendencja!
Kucharz zdradził, jaki przebiegają mają warsztaty kulinarne, który prowadzi. Opowiedział też o swoich ulubionych potrawach i zdradził przepis na doskonałe sobotnie śniadanie.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadziły: Karina Terzoni , Katarzyna Węsierska
Gość: Karol Okrasa
Data emisji: 12.12.2014
Godzina emisji: 7.00

 

ac/kul