Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 29.03.2015

Konserwanty i barwniki, czyli chemiczna żywność

Konserwanty, stabilizatory, emulgatory i barwniki – jakie jeszcze substancje dodatkowe możemy znaleźć w naszej codziennej strawie?
Kupując wędliny na wagę, nie mamy pojęcia, ile chemicznych substancji zawierająKupując wędliny na wagę, nie mamy pojęcia, ile chemicznych substancji zawierająPixabay

Współcześnie żywność nafaszerowana jest szkodliwymi substancjami. Przykładowo: gdy dodawany do soli antyzbrylacz E536 zetknie się z kwasami trawiennymi, może się wydzielić... cyjanowodór.

Jednak nie każdy składnik zaczynający się od "E" to chemiczny dodatek. Jak zatem namierzyć prawdziwego wroga? Jak czytać etykiety? I czym właściwie jest zdrowa żywność? O tym wszystkim w najbliższej audycji.

***

Na "Się mówi" zapraszamy w poniedziałek (30.03) w godz. 14.00-16.00. Audycję poprowadzi Piotr Firan.

mg/pg