Czwórka
Marta Grzymkowska
29.03.2015
Konserwanty i barwniki, czyli chemiczna żywność
Konserwanty, stabilizatory, emulgatory i barwniki – jakie jeszcze substancje dodatkowe możemy znaleźć w naszej codziennej strawie?
Kupując wędliny na wagę, nie mamy pojęcia, ile chemicznych substancji zawierająPixabay
Współcześnie żywność nafaszerowana jest szkodliwymi substancjami. Przykładowo: gdy dodawany do soli antyzbrylacz E536 zetknie się z kwasami trawiennymi, może się wydzielić... cyjanowodór.
Jednak nie każdy składnik zaczynający się od "E" to chemiczny dodatek. Jak zatem namierzyć prawdziwego wroga? Jak czytać etykiety? I czym właściwie jest zdrowa żywność? O tym wszystkim w najbliższej audycji.
***
Na "Się mówi" zapraszamy w poniedziałek (30.03) w godz. 14.00-16.00. Audycję poprowadzi Piotr Firan.
mg/pg