Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym?
Jak przekonywała ekspertka Czwórki, cukier jest nam niezbędny do życia. - Mózg, budząc nas codziennie głodem, zamawia sobie glukozę - tłumaczyła i podkreślała, że problem polega na tym, iż nie możemy kontrolować poziomu cukru, jaki spożywamy. - Nazw składników produktów spożywczych, w których "zaszyty" jest cukier, jest ponad 20 i trudno je spamiętać. Najbardziej powinniśmy wystrzegać się fruktozy i syropu fruktozowego, które powodują, że tyjemy - mówiła w Czwórce.
Pozbądź się bałaganu w domu - posprzątasz swoje życie
Spożycie słodkich białych kryształków powoduje radykalny skok insuliny, chwilę przyjemności oraz odrobinę energii. A potem, po kilkunastu chwilach poziom glukozy spada, stajemy się senni i mamy napady wilczego głodu. Czy należy więc zrezygnować z cukru w diecie? Coraz częściej cukier porównuje się do narkotyku - czy jest aż tak szkodliwy i czy można się od niego uzależnić? Do czego cukier jest nam niezbędny i czy warto zastępować go m.in. xylitolem? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.
Posłuchaj także: nagranie całej godziny audycji Dajesz radę 20.10.2017 <<<
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Żaneta Geltz (redaktor naczelna magazynu "Hipoalergiczni")
Data emisji: 20.10.2017
Godzina emisji: 14.07
kd/ac