Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 01.07.2020

Współczesny savoir-vivre. To zawsze jest w dobrym tonie

Przyjąć nazwisko męża czy zostawić swoje? Jak zwracać się do ojczyma, macochy, teścia, teściowej? Mówić "na zdrowie", kiedy ktoś kichnie i "smacznego", gdy serwujemy danie? I co savoir-vivre mówi o noszeniu brody? Na te pytania odpowiadał Wojciech Wocław, ekspert od savoir-vivre'u.

paznokcie manicure lakier do paznokci 1200.jpg
Manicure hybrydowy we własnym domu. Jak zadbać o płytkę paznokcia?

Dłoń na powitanie. Czy to bezpieczne w trakcie pandemii?

Samo dotknięcie czyjejś dłoni, nawet osoby mogącej przenosić wirusa, jeszcze niczym nie grozi. Niebezpieczne byłoby dotknięcie ręką, na której znajdują się zarazki, oka lub ust. - Jeśli nie czujemy się komfortowo z taką formą powitania, możemy z niej tymczasowo zrezygnować. Sytuacja pandemiczna jest wystarczającym usprawiedliwieniem, a na powitanie wystarczy skinienie głowy - wyjaśniał Wojciech Wocław autor książek i kanału na YouTube o savoir-vivrze.

Najbardziej eleganckim rozpoczęciem posiłku jest zdjęcie przez gospodarza serwetki ze stołu i położenie jej na kolanach. W dobrym tonie są subtelne gesty Wojciech Wocław

Posłuchaj
23:37 _PR4_AAC 2020_07_01-14-08-35.mp3 Savoir-vivre w czasie pandemii. Czy jest nam potrzebny? O czym pamiętać? Dajesz radę/Czwórka) 

Szminka na kieliszku oraz kwiaty w bukiecie i butonierce/Wojciech S. Wocław

"Smacznego" nie jest oznaką dobrego wychowania

Zasady savoir-vivre'u jasno mówią, że nie powinno się życzyć "smacznego" przy stole. Jedno wytłumaczenie wskazuje, że powtarzając to słowo przy stole,  dajemy wyraz, iż chcemy niejako tę potrawę zaczarować. Sugerujemy w ten sposób, że może być niesmaczna. Drugie wytłumaczenie wskazuje, że życzenie "smacznego" przekazujemy osobie, która już je. W dobrym tonie jest zaczęcie posiłku dopiero wtedy, kiedy wszyscy towarzysze będą mieli potrawy podane na stole. Inne zasady obowiązują gospodarza przyjęcia, który jako autor kolacji może życzyć gościom "smacznego". 

adele shutterstock 1200.jpg
Sirtfood. Na czym polega dieta oparta na zielonych koktajlach?

Stoisz w kolejce? Pierwszy rozpocznij rozmowę

Choć nadal obowiązuje nas rygor epidemiczny związany z zachowaniem odległości, często zdarza się, że musimy ustawić się we wspólnej kolejce do banku, czy sklepu. Jak się wówczas zachować? Obecność obcych osób na niewielkiej przestrzeni nie dla wszystkich jest komfortowa. Ekspert od savoir-vivre'u zachęca, by w takiej sytuacji nie wbijać milcząco wzroku z ziemię, tylko rozpocząć rozmowę. - To dobre ćwiczenie w nawiązywaniu kontaktów, które może przydać się w pracy - radził gość Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

ProwadziMarta Hoppe

Goście: Wojciech Wocław (autor książek i kanału na YouTube o savoir-vivrze)

Data emisji: 1.07.2020

Godz. emisji: 14.09

ac