Urlop z paszportem covidowym. "Niektóre państwa honorują już ten dokument"
Nuggetsy z pieczarek, kiełbasa z soi, skrzydełka z kalafiora, kotlety mielone z seitanu i kurczak z tofu. Jeden z producentów żywności zamierza nawet produkować mięso z grzybów. Według wielu ekspertów roślinne zamienniki mięsa to jedyna szansa dla człowieka i planety.
04:20 PR1_AAC 2021_06_05-06-47-14.mp3 Roślinne zamienniki mięsa zyskują na popularności (Wolna sobota z Jedynką/Jedynka)
W trosce o planetę
Według naukowców, w roku 2050, na świecie będzie nawet dziesięć miliardów ludzi. To zaś może prowadzić do problemów z dostępem do żywności. - Trzeba więc z jednej strony szukać alternatywnych źródeł pożywienia w porównaniu do tych konwencjonalnych, a z drugiej strony musimy dbać o ochronę środowiska - mówi dr Anna Mikulec, technolog żywności i żywienia z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu.
Bo produkcja zwierzęca ma, zdaniem ekspertów, silnie negatywny wpływ na naszą planetę. - Produkcja zwierzęca dewastuje planetę pod względem zużycia wody, pod względem produkcji ścieków. Jest także kwestia emisji metanu zwierzęcego - tłumaczy dr Anna Mikulec. Roślinne zamienniki to szansa, by w miarę sprawnie przejść na dietę wegetariańską i wegańską. Czy jednak każdy produkt roślinny jest produktem w pełni zdrowym?
Bieszczadzka Cisna chce mieć rynek
Zachowajmy zdrowy rozsądek
To temat, którym od pewnego czasu zajmuje się Dorota Jaworska, autorka książki poświęconej roślinnym zamiennikom mięsa. - Gotowe zamienniki dostępne w sklepach mają bardzo różny skład. Są takie, które bazują na seitanie, czyli białku pszennym - mówi Dorota Jaworska i dodaje, że seitan to po prostu gluten. - W związku z tym osoby, które są uczulone na gluten, nie powinny wybierać produktów wegańskich bazujących na tym składniku - uważa gość "Jedynki".
Zobacz też:
Wybierając substytuty mięsa, warto też czytać etykiety, by wiedzieć, w jakim stopniu żywność ta jest przetworzona. - Warto sprawdzić, czy żywność jest wzbogacona w składniki pokarmowe, które są typowe dla produktów mięsnych jak selen, cynk czy żelazo - radzi dr Anna Mikulec. Warto więc pamiętać o zdrowym rozsądku. - Jednostronne wybory są obarczone ryzykiem żywieniowym w każdym przypadku - podsumowuje dr Mikulec.
***
Tytuł audycji: Wolna sobota z Jedynką
Prowadzący: Karolina Rożej i Daniel Wydrych
Goście: dr Anna Mikulec (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu), Dorota Jaworska
Data emisji: 5.06.2021
Godzina emisji: 6:47
mg