Prezydent Francji Emmanuel Macron wyraził poparcie dla starań szefa francuskich piekarzy, aby bagietka została wpisana, wzorem neapolitańskiej pizzy, na listę Światowego Dziedzictwa Kultury Niematerialnej UNESCO.
– Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Francji. Bułka austriacka, bo tak na początku na nią mówiono, została przywieziona do francuskiej stolicy w 1815 roku. To właśnie Austriacy jako pierwsi jedli podłużne bułki na ulicach Paryża – wyjaśnia Aleksandra Wrzosek z francuskiej restauracji "Charlotte" w Warszawie.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o gruzińskim pieczywie opowiada Igor Udod z warszawskiej restauracji "Chinkalnia", skład chleba toskańskiego przybliża włoski kucharz Leonardo Mazzi, a sekrety regionalnych wypieków zdradza Beata Niedźwiadek, prezes Stowarzyszenia Kobiet "Rogowianki" z Rogowa.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Autorka materiału: Agnieszka Szwajgier
Data emisji: 17.01.2018
Godzina emisji: 6.22
kk/ml